
به گزارش آینه فردا، انتشار تصاویر سالهای گذشته ساحل جزیره هرمز و مقایسه آن با وضعیت فعلی این ساحل باعث نگرانی بسیاری از مردم درباره به مخاطره افتادن محیط زیست و جاذبههای طبیعی این جزیره شده بود و به همین خاطر کارزاری در فضای مجازی و میان فعالان محیطزیست، هنرمندان و مردم محلی جزیره هرمز به راه افتاده که هدف آن، بازگرداندن خاک به جزیره است. این کارزار با هشتگهایی چون #خاک_هرمز_را_برگردان و #نجات_هرمز در شبکههای اجتماعی دیده میشود و به سرعت توجه افکار عمومی را به خود جلب کرده است.
پس از به راه افتادن کارزار بازگرداندن خاک هرمز، اداره کل محیط زیست هرمزگان نیز آمادگی خود را برای دریافت خاکهای اهدایی و انتقال آن به جزیره اعلام کرد. ادامه کل محیط زیست هرمزگان در اطلاعیه ای از مردم دعوت کرد که خاکها را از طریق پست رایگان به این اداره کل تحویل دهند.
خاک پست شده چگونه به هرمز میرسد؟
اداره کل محیط زیست هرمزگان در اطلاعیه ای اعلام کرد : «گردشگران، هنرمندان و فعالان محیط زیست که در گذشته از جزیره هرمز خاک همراه خود بردهاند و حالا تمایل دارند آن را بازگردانند، می توانند خاکهای جمعآوریشده را از طریق پست یا مراجعه حضوری به نشانی «بندرعباس، روبهروی ساختمان استانداری هرمزگان، اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان ارسال کنند و حتما روی بسته پستی عبارت «بازگشت خاک نقرهای به جزیره هرمز» قید شود. اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان متعهد میشود پس از جمعآوری خاکها، آنها را با هماهنگی و نظارت کارشناس محیط زیست، به جزیره هرمز منتقل کند.»
آرایش خاک جزیره به هم خورده است
مدیر کل حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی درباره وضعیت خاک جزیره هرمز گفت: خاک تخریب شده برای بازسازی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ سال زمان می برد. اما موضوع در جزیره هرمز با توجه به دانه بندی خاک هرمز یعنی اندازه سایز و کیفیت خاک جزیره در دوره زمانی کوتاه مدت هم قابلیت بازسازی دارد به شرطی که از همین امروز جلوی ورود و خروج بی ضابطه مسافران به جزیره هرمز گرفته شود.
حمید نوری در گفتوگو با همشهری آنلاین افزود: خاک هرمز با آرایشی شبیه گذشته که رنگ بندیها مبتنی بر اندازه و مواد تشکیل دهنده خاک شکل گرفته اند نیازمند دانه بندی است که این کار زمان کمتری نیاز دارد. زمانی که ورود مسافران به جزیره هرمز بیش از توان اکولوژیک منطقه است، ممکن است زمان بیشتری برای بازگشتن خاک به آرایش اولیه نیاز باشد.
دلیل نقرهای بودن ساحل هرمز
میلیونها سال قبل، زمانی که آتشفشانی زیر آبهای خلیجفارس فوران کرد و جزیره هرمز را بهوجود آورد، مقداری از سنگهای آذرین، میکا و آتشفشانی را که درون خود سیلیس یا آمینوسیلیکات داشتند به سطح زمین آورد. این سنگها در طول سالیان متمادی بهدلیل فرسایش با آب و باد، پودر و با خاک مخلوط شدند. این خاک بهدلیل داشتن آهن در خود، مغناطیس دارد اما به هیچ وجه زمخت و تیز نیست.