سیاسی

خیز مجلس برای استیضاح جدید در دولت پزشکیان!

طرح استیضاح فرزانه صادق، سیاسی است یا فنی؟ «وفاق» به محاق می‌ رود.

به گزارش آیینه فردا، خبرگزاری خبرآنلاین در گفتگو با احمدبخشایش اردستانی، مجید نصیرپور سردهایی،کامران غضنفری، سیدجمال موسوی و ابراهیم نجفی، پنج نماینده مجلس دوازدهم، به بررسی دلایل استیضاح فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی پرداخته است.

محمدعارف معزی؛ محمدمنان رئیسی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون عمران طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی را در سامانه قانونگذاری پارلمان ثبت و نامه درخواست امضای این طرح نیز به صورت مکتوب در سطح صحن پخش کرد. طبق ادعای این نماینده که ریاست ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ در استان قم را بر عهده داشت، بیش از ۴۰ نفر از نمایندگان مجلس به پای این طرح امضا زده اند.

طرح استیضاح فرزانه صادق مالواجرد، به روایت رئیسی دارای ۸ محور است: «انفعال و اهمال در سازمان بنادر، بستن سامانه ثبت‌نام مسکن و محروم کردن مردم از حقوق قانونی خود، عدم انجام تکالیف قانونی متناسب با قانون جوانی جمعیت، عملکرد بسیار ضعیف وزارتخانه در اجرای قوانین تنظیم‌کننده بازار مسکن، روزمرگی و وضعیت بغرنج در حوزه حمل و نقل، سردرگمی و بی‌برنامگی مفرط در عزل و نصب‌های مکرر، قانون‌شکنی‌های مکرر، عدم تسلط فنی و ناآگاهی از وقایع مهم وزارتخانه.»

این  طرح استیضاح نیز مانند طرح استیضاح عبدالناصر همتی وزیر سابق اقتصاد، محل شائبه‌های زیادی شده است؛ برخی معتقدند که طیف تندروی مجلس برای زدن ضربات کاری به دولت فعال شده است؛ خصوصا آنکه پس از انداختن همتی با روحیه مضاعفی این حرکت را پی گرفته‌اند. به گفته ناظران، خیز دوم اصولگرایان و بخصوص طیف تندروی آنها، بیش از آنکه فنی و کارشناسی باشد، سیاسی است و برای وارد کردن دومین ضربه کاری به دولت است. در مقابل این طیف، هستند افرادی که می‌گویند در کارنامه وزیر راه تا امروز، نمی‌توان نمره قبولی نوشت؛ آنها که از قضا بیشتر نزدیک به طیف‌های تندروی مجلس هستند، چند ماهی می‌شود که سخت به صادق می‌تازند و او را زیر ضرب خودشان برده‌اند اما تا کنون فرصت مناسبی برای بروز و ظهور آن پیدا نکرده بودند.

حالا در این بین سوالاتی مطرح می‌شود؛ آیا اصلا درحال حاضر زمان مناسبی ارزیابی عملکرد دولت است؟ این درست است که مجلس با یک وفاق گسترده دولت را همراهی کرده است ولی الان قصد انتقام از رای یکپارچه به کابینه پیشنهادی را دارد؟ این مخالفت جنبه سیاسی دارد یا فنی و کارشناسانه؟

این سوالاتی است که خبرگزاری خبرآنلاین در گپ و گفت با احمدبخشایش اردستانی، مجید نصیرپور سردهایی،کامران غضنفری، سیدجمال موسوی و ابراهیم نجفی پنج نماینده مجلس به آنها پاسخ داده است.

نصیرپور: آغاز فرآیند استیضاح به معنای قطعیت آن نیست

مجید نصیرپور سردهایی، رئیس کمیسیون عمران، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، درباره اینکه آیا درحال حاضر زمان مناسبی ارزیابی عملکرد دولت است یا نه؟ اظهار داشت: تعدادی از نمایندگان، طرحی را برای استیضاح خانم صادق امضا کرده اند. البته این اقدام تازه ابتدای راه است، زیرا هر طرح استیضاح را می‌توان با امضای ۱۰ نماینده به جریان انداخت. در نتیجه این استیضاح به زودی اتفاق نمی‌افتد. این طرح تا زمانی که به امضای آن اضافه می‌شود، در سامانه قرار دارد. مرحله بعدی نیز در هیات رئیسه است.

آغاز تلاش‌ها در مجلس برای دومین ضربه به کابینه چهاردهم/ طرح استیضاح فرزانه صادق سیاسی است یا فنی؟/ «وفاق» به محاق می‌رود؟

او افزود: پس از گذراندن تمامی این مراحل، طرح اعلام وصول می‌شود و این احتمال وجود دارد که استیضاح شکل بگیرد. لذا آغاز این فرآیند به معنای قطعیت استیضاح نیست.

وی در ادامه اظهار داشت: در نتیجه‌ی اتفاقی که برای شهید رئیسی افتاد. مجلس و دولت یک همزمانی را در آغاز و پایان با یکدیگر پیدا کرده اند و این همزمانی برخی از قواعد قبلی را دچار تغییر کرد. در حال حاضر چون مجلس و دولت به صورت همزمان با یکدیگر پیش می‌روند، مجلس نمی‌تواند از ابزار نظارتی خود صرف نظر کند. همچنین مجلس بر اساس قانون اساسی، یک وظیفه ذاتی دارد و نمایندگان نیز قسم خورده اند که به این وظایف پایبند باشند.

چالش جدی وزیر راه و شهرسازی

نصیرپور تاکید کرد: از ابتدا درخصوص وزیر راه و شهرسازی چالش جدی وجود داشت. آقای پزشکیان نیز از اعتبار خود و نظام استفاده کردند و مجلس نیز در یک همراهی همدلانه و حداکثری به تمامی نمایندگان رأی داد. اما از روز اول، اشکالات ایشان فراموش نشد. خانم صادق اعتماد مجلس را در ابتدا جلب کردند، اما این مورد قابل پیش‌بینی بود که این اعتماد خیلی طولانی نخواهد بود. بنده جزو افرادی بودم که اعتقاد داشتم خانم صادق در جایگاه تخصصی خود، می‌تواند بسیار موفق باشد اما مشخص بود که وزارت راه و شهرسازی با حجم ماموریت و مسئولیت هایش می‌تواند برای خانم صادق مشکل ایجاد کند.

خانم صادق ثبات و پایداری لازم در وزارتخانه ندارد!

این نماینده مجلس ادامه داد: صرف نظر از دلایل استیضاح کنندگان، عزل و نصب ها و اقداماتی که خانم صادق انجام دادند، نشان دهنده این است که ایشان ثبات و پایداری لازم در این وزارتخانه را ندارند و ایشان تا زمانی که در این پست حضور دارند، باید یک فکر اساسی برای حل این مشکل کنند.

وی افزود: بنظر بنده اگر ایشان تا زمانی که استیضاح در مجلس مطرح شود، این مشکلات را رفع کند، دوستان از این طرح صرف نظر خواهند کرد. در کل، فقط بخشی از موضوع استیضاح به مجلس مربوط است، بخش عمده این موضوع به دولت مربوط است. خانم صادق باید در یک اقدام مدیریتی، ابتدا این مشکلات را حل کند و ارتباط خود با مجلس را به صورت صادقانه حفظ کنند. امضاکنندگان طرح استیضاح از طیف های مختلف هستند و من نگران بعضی از نمایندگانی هستم که برخلاف میل خود این طرح را امضا کنند.

او تاکید کرد: به نظر من مدیریت کلان در بدنه دولت، از هم گسیخته شده است و اگر برای این موضوع چاره اندیشه نشود، دچار مشکلات بیشتری خواهند شد. ضمن اینکه دولت مستقر، رقیب سیاسی قوی در مجلس دارد که باید برای این رقیب چاره اندیشی شود.

وفاق گسترده مجلس با دولت

نصیرپور در این باره که مجلس با یک وفاق گسترده دولت را همراهی کرده است ولی الان شاهد یک استیضاح دیگر هستیم، نیز گفت: این اتفاق کامل قابل رخ دادن است، ممکن است مجلس یک روز قانع شود و در روز دیگر دلیل قوی تری پیش بیاید و نظرش عوض شود. زیرا تشخیص نمایندگان ملاک است. در چنین موضوعاتی فقط یک نفر مقصر نیست، بلکه هر دو طرف مسئول هستند. در بحث نهضت ملی مسکن، در سرتاسر کشور ما دارای مسئله هستیم، همچنین رئیس مجمع بانک مسکن که همان وزیر راه و شهرسازی است، به هیچ وجه همراهی نمی‌کند و اتفاقا در بعضی موارد گره در کار می‌اندازد.

رئیس کمیسیون عمران در واکنش به اینکه این مخالفت جنبه سیاسی دارد یا فنی و کارشناسانه؟ اظهار داشت: خانم صادق جزو عناصر سیاسی دولت نیستند و دلیل استیضاح و مخالفت با ایشان مطلقا سیاسی نیست. زیرا ایشان اصلا موضع و مسئولیت سیاسی ندارد. البته که استیضاح کنندگان از طیف های مختلف مجلس هستند. اما درحال حاضر موضوع اصلا سیاسی نیست.

نجفی: مشکلات امروزه حوزه مسکن به وزیر راه و شهرسازی ربطی ندارد

ابراهیم نجفی، عضو کمیسیون عمران مجلس دوازدهم، در گفتگویی که با خبرگزاری خبرآنلاین داشت، گفت: شهید رجایی معتقد بود بابت هر تصمیمی که می‌گیرد باید به تمام مردم پاسخگو باشد، نمایندگان مجلس نیز باید بابت هر تصمیم و هر موافقت و مخالفتی که می‌کنند به ۹۰ میلیون نفر پاسخگو باشند. آیا مشکلاتی که امروزه در حوزه مسکن وجود دارد، به وزیر راه و شهرسازی ربطی دارد یا خیر؟ در بحث نهضت ملی مسکن، ۵۰ الی ۶۰ درصد وظیفه هزینه ساخت واحدهای مسکونی با بانک است و مابقی آن با مردم است، آیا بانک ها به وظایف خود عمل کرده اند؟ وقتی بانک به تعهدات خودش عمل نکند، وزیر چه کند؟ در ابتدا باید موانع بر سر راه وزارتخانه را برطرف کرد.

وی افزود: چرا ما اقدامات خوب و شایسته وزارت راه و شهرسازی را نادیده گرفته ایم؟ چرا اقدامات موثر در شرکت ساخت و توسعه در حوزه پل‌ها، راه‌ها و بازآفرینی نادیده گرفته می‌شود؟ نمایندگان نباید در موضوع عملکرد وزارت راه و شهرسازی مغرضانه ورود کنند و در جایی که وزیر مسئولیت ندارد، او را مقصر اعلام کنند. من کاملا با این استیضاح مخالف هستم. از نظر من این استیضاح قطعا سیاسی است و به عملکر وزیر هیچ ربطی ندارد.

نجفی در ادامه افزود: اگر مجلس متوجه کوتاهی از جانب هر وزارتخانه ای شود، باید با آن برخورد کند. رأی اعتماد مجلس دلیل نمی‌شود تا به برخی امور ورود نکند. ولی باید درجایی ورود کرد که در آن چالش وجود داشته باشد، نه به این دلیل که چون فلان وزیر با دیدگاه های ما تفاوت دارد، پس او را استیضاح کنیم. از نظر من خانم وزیر در حوزه وزارت راه و شهرسازی بسیار صحیح مشغول کار است و مشکلی ندارد.

آغاز تلاش‌ها در مجلس برای دومین ضربه به کابینه چهاردهم/ طرح استیضاح فرزانه صادق سیاسی است یا فنی؟/ «وفاق» به محاق می‌رود؟

این عضو کمیسیون عمران در واکنش به اینکه این مخالفت جنبه سیاسی دارد یا فنی و کارشناسانه؟ بیان کرد: دلیل مخالف و استیضاح خانم صادق به هیچ وجه به عملکرد ایشان بر نمی‌گردد و از نظر من کاملا جنبه سیاسی دارد.

غضنفری: به خانم وزیر بار ها تذکر داده شد ولی توجهی نکرد

کامران غضنفری، نماینده تهران در مجلس نیز در این زمینه به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: خانم فرزانه صادق، حدود ۸ الی ۹ ماه است که وزیر است و عملکرد خود را نشان داده است و یکی از اثرات مدیریت ایشان، حادثه ای است که در بندر رخ داد. یعنی یکی از عواقب مدیریت ایشان، خسارتی است که بار آمده است. البته بحث مسکن افراد، زمین ها، حمل و نقل ریلی و هوایی نیز مطرح است.

وی تاکید کرد: در این چندماه نیز بارها به ایشان تذکر داده شد ولی توجهی نکردند.

غضنفری در ادامه اظهار داشت: رأی هایی که به اعضای کابینه داده شد، اصلا یکسان نبود، بعضی وزرا ۲۸۰ رأی و برخی دیگر ۱۶۰ رأی. یعنی در همان زمان نیز بین وزرا تفاوت بود.

نماینده تهران در مجلس دوازدهم در واکنش به اینکه این مخالفت جنبه سیاسی دارد یا فنی و کارشناسانه؟ بیان کرد: مواردی که برای استیضاح خانم وزیر اعلام شده، همگی مواردی فنی و کارشناسانه هستند و رنگ و بو سیاسی ندارد.

بخشایش اردستانی: استیضاح وزیر راه و شهرسازی کاملا جنبه کارشناسانه دارد

احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در گفتگو با خبرآنلاین. گفت: در هر زمان اگر وزیری نتواند امور کلی را پیش ببرد، مجلس باید به وظیفه خود عمل کند. مجلس وظیفه خود را انجام داده است، ۹ مسئله باعث مطرح شدن استیضاح وزیر راه و شهرسازی شده است که یکی از این موارد، حادثه انفجار در بندر شهید رجایی است و ۴۱ نفر از نمایندگان نیز این طرح را امضا کردند و متوجه شدند که این وزیر ضعیف است. این وزیر اقتداری بر شهرستان ها و استان ها ندارد. وقتی چنین انفجاری در بندرعباس شکل می گیرد، باید یک نفر پاسخگو باشد و عذرخواهی کند و مسئول این کار نیز وزیر راه و شهرسازی است.

عضو کمیسیون امنیت ملی ادامه داد: آقای پزشکیان در مجلس از رهبری استفاده کرد، در نتیجه مجلس اعتماد کرد و رأی داد، ولی با گذشت زمان اوضاع پیچیده تر شد. وقتی مجلس و نمایندگان فهمیدند که این وزرا ضعیف هستند، به اصول خودشان بر می‌گردند. رئیس جمهور نیز عکس العمل ارتجالی از خود نشان می‌دهد، به عنوان مثال می‌خواست همتی را پس از برکناری سفیر در روسیه کند. آرام آرام دعواهای میان مجلس و دولت درحال نمایان شدن است. دولت باید با مجلس همراه باشد و آدم های ضعیف را کنار بگذارد. به عقیده بنده مجلس خوب برخورد خواهد کرد و به وظیفه خود عمل می‌کند. اگر وزیری که ضعیف هست، خودش کنار نرود، مجلس به سمت استیضاح خواهد رفت.

آغاز تلاش‌ها در مجلس برای دومین ضربه به کابینه چهاردهم/ طرح استیضاح فرزانه صادق سیاسی است یا فنی؟/ «وفاق» به محاق می‌رود؟

استیضاح فنی یا سیاسی؟

بخشایش اردستانی علت استیضاح وزیر راه و شهرسازی را صد در صد فنی و کارشناسانه دانست و تاکید کرد: این طرح به هیچ وجه جنبه سیاسی ندارد. نشان به آن نشان که خانم صادق بیشترین رأی اعتماد را از مجلس گرفت. به طور کلی بسیار کم پیش می آید که این مجلس، با وزرا به صورت سیاسی برخورد کند و بالعکس، بسیار به وزرا لطف دارد، زیرا وزرای بسیار ضعیفی روی کار آمده اند که کار هم نمی‌کنند. نمایندگان مجلس وقتی به شهرستان هایشان می‌روند، از مردم سیلی می‌خورند، ولی وزرا که پاسخگو نیستند. درنتیجه این مخالفت اصلا سیاسی نیست و خانم وزیر، اصلا صلاحیت وزارت را ندارند.

موسوی: طرح استیضاح خانم صادق صرفا نظر شخصی منان رئیسی است

سیدجمال موسوی، عضو کمیسیون عمران نیز در گفتگو با خبرآنلاین درباره اینکه آیا درحال حاضر زمان مناسبی برای ارزیابی عملکرد دولت است یا خیر؟ اظهار داشت: آقای منان رئیسی از جانب خودش این طرح را راه انداخته و به نظر بنده هیچکدام از اعضای کمیسیون عمران این طرح را امضا نکرده‌اند. وزرات راه و شهرسازی یکی از وزارتخانه هایی است که دوندگی بسیار بالایی می‌خواهد.

درحال حاضر هم خانم صادق با تمام توان درحال تلاش هستند و ما نیز شاهد این موضوع هستیم. یک نزدیکی میان کمیسیون عمران و وزارت راه و شهرسازی شکل گرفته است. و همت وزارت راه این است که پروژه های نیمه کار نهضت مسکن ملی را به اتمام برساند. وزارت راه و شهرسازی به آرامی درحال نزدیک شدن به اهداف اصلی خود و درحال پیگیری ماموریت های خود است. به نظر من درحال حاضر اصلا زمان ارزیابی عملکرد این وزارتخانه نیست و باید زمان داد تا این وزارتخانه به کارهای خود رسیدگی کند.

موسوی در ادامه درخصوص نظر نمایندگان پیرامون این طرح استیضاح بیان داشت: این استیضاح نظر کل مجلس نیست. و صرفا نظر شخصیِ فردی است که آن را راه اندازی کرده است. من معتقدم که مجلس با این موضوع همراهی نخواهد کرد. چون خانم صادق از وزیران خوب کابینه هستند و با تمام توان درخدمت راه و شهرسازی است. تنها مشکل در موضوع مسکن ملی است که با افزایش نقدینگی قابل برطرف شدن است.

وی در ادامه علت استیضاح وزیر راه و شهرسازی را نظر شخصی برخی افراد دانست. و تاکید کرد: بنظر نمی آید که این استیضاح جنبه فنی داشته باشد.

همچنین او در پایان خبر داد: از کمیسیون عمران هیچ کسی این طرح را امضا نکرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا