هوش مصنوعی پس از ۱۸ سال یک زوج نابارور را صاحب فرزند کرد
هوش مصنوعی، اسپرمهای پنهان را در مردی که نابارور تصور میشد، پیدا کرد و به زوجی که ۱۸ سال بود فرزنددار نمیشدند، فرزند هدیه داد.

به گزارش آینه فردا، محققان کلمبیایی از هوش مصنوعی برای یافتن اسپرم نامرئی در نمونه اسپرم یک مرد نابارور استفاده کردند که منجر به بارداری این زوج شد، مسئلهای که زمانی غیرممکن به نظر میرسید.
به نقل از آیای، یک زوج پس از ۱۸ سال درمانهای ناموفق باروری، به لطف یک سامانه مبتنی بر هوش مصنوعی که سه سلول اسپرم پنهان را در مردی که قبلاً مبتلا به «آزواسپرمی»(بیاسپرمی) تشخیص داده شده بود، شناسایی کرد. این زوج اکنون در انتظار تولد اولین فرزند خود هستند.
این روش که با نام «ردیابی و بازیابی اسپرم»(STAR) شناخته میشود، توسط دکتر زو ویلیامز(Zev Williams) و تیمش در مرکز باروری دانشگاه کلمبیا توسعه داده شده است.
این روش از تصویربرداری پرقدرت و هوش مصنوعی که در ابتدا برای شناسایی ستارههای دور طراحی شده بود، برای یافتن اسپرمهای نادر در نمونههای مایع منی که زمانی ناامیدکننده تلقی میشدند، استفاده میکند.
ویلیامز میگوید: ما از همان فناوریهایی که برای جستجوی حیات در کیهان استفاده میشوند، برای کمک به ایجاد حیات جدید در اینجا روی زمین استفاده میکنیم.
شکار اسپرم با هوش مصنوعی
تا ۱۰ درصد از مردان نابارور دچار «بیاسپرمی» هستند، وضعیتی که در آن اسپرم حتی زیر میکروسکوپ نیز قابل تشخیص نیست و راهحلهای سنتی شامل استفاده از اسپرم اهدایی یا انجام جراحی دردناک برای استخراج بافت از بیضهها انجام میشود.
تیم ویلیامز پنج سال را صرف تطبیق ابزارهای هوش مصنوعی نجومی برای یافتن اسپرمها به جای ستارهها کرد. سیستم STAR با استفاده از دوربینهای پرسرعت به میکروسکوپ متصل میشود و نمونه مایع منی را با وضوح بسیار بالا اسکن میکند و بیش از ۸ میلیون تصویر را در کمتر از یک ساعت ثبت میکند. سپس هوش مصنوعی اسپرمهای زنده را بدون آسیب رساندن به آنها جدا میکند.
ویلیامز میگوید: یک بیمار نمونهای ارائه داد و تکنسینهای بسیار ماهر دو روز در آن نمونه به دنبال اسپرم گشتند. آنها هیچ اسپرمی پیدا نکردند. سپس ما آن را به سامانه STAR دادیم و این سامانه توانست تنها ظرف یک ساعت، ۴۴ اسپرم پیدا کند.
سپس جنینشناسان اسپرم شناسایی شده را با استفاده از یک فرآیند ملایم و بدون آسیب، استخراج میکنند و از روشهایی مانند سانتریفیوژ که میتواند سلولهای شکننده را خراب کند، اجتناب میکنند.
پس از بازیابی، اسپرم میتواند بلافاصله برای انجام «لقاح مصنوعی»(IVF) استفاده شود یا برای تلاشهای آینده منجمد شود.
اکنون اولین بارداری موفق با کمک سامانه STAR اتفاق افتاده است. زنی ۳۸ ساله و همسرش پس از سالها تلاش ناموفق برای انجام لقاح مصنوعی در کشورهای مختلف، تقریباً امید خود را از دست داده بودند.
سرانجام سامانه STAR سه اسپرم زنده را در نمونه اسپرم مرد شناسایی کرد. پزشکان تخمکهای زن را ظرف دو ساعت بارور کردند و اندکی پس از آن جنینها را کاشتند.
این زوج هم اکنون فرزند خود را پنج ماهه باردار هستند.
خانم در مصاحبهای گفت: دو روز طول کشید تا باور کنم که واقعاً باردار هستم. هنوز صبحها از خواب بیدار میشوم و نمیتوانم باور کنم که این واقعی است.
در حالی که نتایج امیدوارکننده هستند، برخی از کارشناسان احتیاط را توصیه میکنند. دکتر رابرت برانیگان(Robert Brannigan) از انجمن پزشکی باروری آمریکا به واشنگتنپست گفت که این روش قبل از تبدیل شدن به یک روش مراقبتی استاندارد، به دادههای بیشتری نیاز دارد.
دکتر جیانپیرو پالرمو(Gianpiero Palermo) از پیشگامان IVF با تزریق اسپرم، نگرانیهایی را در مورد محدودیتهای STAR مطرح کرد. وی گفت: به نظر من، این رویکرد ناقص است، زیرا برخی از مردان به ناچار اسپرم نخواهند داشت.
با این حال، ویلیامز خوشبین است. او میگوید: با روش ما، بسیاری از مردانی که به آنها گفته شده بود هیچ شانسی برای داشتن فرزند بیولوژیکی ندارند، اکنون این شانس را دارند.
گفتنی است که سامانه STAR در حال حاضر فقط در دانشگاه کلمبیا در دسترس است و هزینههای بازیابی اسپرم آن کمتر از ۳۰۰۰ دلار تخمین زده میشود.
منبع: ایسنا