یکعلت مهم فشار خون بالا که از آن بیخبرید!
پژوهشگران هشدار میدهند که پزشکان در بسیاری از موارد از یک علت شایع فشار خون بالا که ناشی از زیادی یک هورمون است، غفلت میکنند.

به گزارش آینه فردا به نقل از همشهری آنلاین، پژوهشگران آمریکایی در مقالهاشان که در ژورنال غدد درونریز و متابولیسم بالینی منتشر شده است، مینویسند حدود ۳۰ درصد از بیماران دارای فشار خون بالا که بوسیله متخصصان قلب ویزیت میشوند و ۱۴ درصد از این بیماران که بوسیله پزشکان عمومی معاینه میشوند، دچار یک اختلال هورمونی به نام آلدوسترونیسم اولیه هستند.
اما به گفته این پژوهشگران بسیاری از این گروه بیماران هرگز برای تشخیص این بیماری که در آن غدههای فوق کلیوی مقدار زیادی هورمونی به نام آلدوسترون تولید میکنند، آزمایش نمیشوند.
برخی دیگر از آنها نیز سالها پس از تشخیص اولیه فشار خون بالا آزمایش میشوند. این پژوهشگران میافزایند هنگامی که در نهایت علت بیماریشان شناسایی میشود، بسیاری از آنها دچار عوارض درازمدت سلامتی شدهاند.
دکتر گیل آدلر، نویسنده اصلی مقاله این بررسی و متخصص غدد درونریز در بیمارستان بریگهام و زنان در بوستون، گفت: «افرای که به علت آلدوسترونیسم اولیه دچار فشار خون بالا هستند، در مقایسه به افراد دچار شکل شایع فشار خون بالا یعنی فشار خون بالای اساسی (که علت زمینهای مشخصی ندارد) در معرض خطر بالاتر دچار شدن به بیماریهای قلبی-عروقی هستند.»
او میافزاید: « ما میتوانیم با یک آزمایش خون کمهزینه افراد بیشتری را که مبتلا به آلدوسترونیسم اولیه هستند شناسایی کنیم و ترتیبی دهیم که درمان مناسب برای آن را دریافت کنند.»
هورمون آلدوسترون که از غدههای فوقکلیوی آزاد میشود، به تعادل میزان سدیم و پتاسیم خون کمک میکند. میزانهای بالای این هورمون میتواند باعث شود افراد پتاسیم بیشتری را از راه ادرار از دست بدهند، در حالی که سدیم بیشتری را در بدنشان نگه دارند و در نتیجه فشار خونشان افزایشی یابد.
به گفته این پژوهشگران تحقیقات نشان دادهاند که افراد مبتلا به آلدوسترونیسم اولیه تقریباً ۲.۶ برابر بیشتر در معرض خطر دچار شدن به سکته مغزی دارند؛ دو برابر بیشتر در معرض خطر نارسایی قلبی هستند؛ ۳.۵ برابر بیشتر احتمال دارد دچار ریتم غیرطبیعی ضربان قلب شوند؛ و ۷۷ درصد بیشتر احتمال دارد که به بیماری قلبی دچار شوند.
بر اساس دستورالعملهای ارائهشده در این مقاله جدید در هر کسی که فشار خون بالا در او تشخیص داده شده است، باید میزان هورمون آلدوسترون اندازهگیری شود و به افراد دارای آلدوسترونیسم اولیه (که میزان بالای این هورمون را دارند) باید درمان خاص آن را دریافت کنند.
داروهایی که برای درمان آلدوسترونیسم اولیه به کار میروند، شامل داروهای اسپیرونولاکتون و اپلرنون هستند که هر دو فشار خون این بیماران را کاهش و میزان پتاسیم آنها را افزایش میدهند.
پزشکان همچنین اگر فقط یکی از دو غده فوقکلیوی آلدوسترون زیادی تولید کند، جراحی برای برداشتن یکی از دو غده را توصیه کنند. همچنین از بیماران خواسته میشود تا رژیم غذایی متعادل کمسدیم یا کمنمک داشته باشند و سعی کنند وزن خود را کاهش دهند.